Tiesitkö että painonnousu voi johtua stressistä?

Olen törmännyt monesti työssäni siihen, kuinka asiakkaan paino nousee, vaikka liikunta ja ravintoasiat ovat suhteellisen kohdillaan.

Monissa tapauksissa selityksenä on pitkittynyt stressi ja mikä ihmeellisintä, asiakas ei koe edes olevansa stressaantunut, koskaei koe elämässä sillä hetkellä negatiivisia tai kuormittavia asioita.

Stressitasojen nousu ja sen aiheuttamat ongelmat eivät aina tarvitse "negatiivisia" asioita elämässä tai kiirettä. Stressiä aiheuttaa ns. positiivisetkin asiat, esim muutto unelmakotiisi, rakastuminen, uusi kiva harrastus, urheilu yms, mitkä huomaamatta lisäävät kortisoolitasojen nousua elimistössä. Mennäänpä vähän syvemmälle tähän:

Elimistö ei erottele negatiivista tai positiivista stressiä, vaan aina kun jotain uutta tapahtuu tai kuormitustaso nousee elimistö valmistautuu taistelemaan tai pakenemaan ja on niin sanotussa hälytystilassa. Lisämunuainen tuottaa kortisolia stressitilanteessa, jota aivolisäke säätelee. Kortisolilla on myös hyviä tehtäviä kehossamme, silloin kun sitä ei erity liikaa. Se mm.hillitsee tulehdusta, huolehtii energiaravintoaineiden hyödyntämisestä, säätelee verenpainetta ja auttaa stressaavan tilanteen tullessa puolustautumaan. 

Jos stressaantuneen ihmisen kortisolitasot ovat pitkään korkealla, eikä pääse välillä palautumaan, aiheutuu tästä aineenvaihdunnan hidastumista ja kortisoli estää insuliinin imeytymistä soluihin, jolloin verensokeri nousee ja painoa alkaa kertyä. Tämä siksi, koska elimistö varautuupahan päivän varalle säästelemään energian vain tärkeimpiin elintoimintoihin. Kortisoli lisää myös ruokahalua.

Toki siis stressi pienissä määrin on hyväksi ja puskee meitä eteenpäin, mutta päivittäin olisi hyvä tehdä parasympaattisen hermoston aktivoivia toimenpiteitä. Kun parasympaattinen (rentouttava) hermostomme aktivoituu, kortisolitasot tutkitusti laskevat.

Esimerkkejä harjoituksista:

  • Hengitysharjoitukset
  • Riittävä uni
  • Ravintorikas puhdas ravinto (ei eineksiä, ei prosessoitua "tyhjää" ruokaa)
  • meditaatio, tietoinen läsnäolo
  • rauhallinen liikunta, liikkuvuusharjoitteet
  • rauhallinen musiikki tai hiljaisuus
  • riittävä palautuminen

Jos haluat lisää vinkkejä painonhallintaan, lataa tästä ilmainen opas:

Ilmainen painonhallintaopas

Terveisin Riikka

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.