Yli 25 vuoden taistelu selkäkipujen kanssa

 

Olen Riikka Lahtinen ja sain n.25 vuotta sitten välilevyn pullistuman ja tiedän todella miltä tuntuu, kun ei saa sukkia jalkaan tai pääse ylipäänsä kävelemään saatikka kantaa lasta. Kävin jo nuoresta asti kuntosalilla, juoksemassa ja harrastin monia urheilulajeja ja treenasin aina kovaa ja täysillä. Eihän nuorille silloin edes opetettu kehonhuoltoa, saatikka puhuttu fascioista mitään ja olihan aina niin kiirekin ettei ehtinyt moista ”lällyilyä” harrastamaan. Lisäksi välttelin rasvoja, kun luulin että ne kertyy läskiksi vyötäröön ja pakaroihin. Kevytrahkaa ja muita light-tuotteita syöden päivittäin. Leivän päälle kevytjuustoa 1 siivu ja vihanneksia loput.

Rollaattorin kanssa selkää kuntoutettiinkin useita viikkoja, ja silloiset lääkärit sanoivat etten enää koskaan voisi juosta, ratsastaa ja juuri valmistuneena alaakin kampaajana kannattaisi vaihtaa.

Jotenkin sain kuitenkin vuodet sinniteltyä kampaajana selkäni kanssa, niin että aina tietyin väliajoin oli lääkärikeikka edessä, kunnes alkoi olkapääkin reistailemaan kovien salitreenien ja rasvattoman ruokavalion tuloksena. Muut kolleegat ja salilla kovaa treenavat isot miehet sanoivat vaan aina että ”noi rempat kuuluu asiaan kun kovaa treenataan” tai ”kampaajan ammattitauteja”. 

Lähdin lopulta etsimään itse ratkaisua ongelmiin ja käytyäni joogaohjaajan koulutuksen, sekä rollerfoam-koulutuksia ja opiskeltuani satoja tunteja kehonhuoltoa, fasciaa, ym. Aloin myös ymmärtää syödymme ruuan merkitystä ja uskoin että apu voisi löytyä. Aloin aktiivisesti huoltamaan kehoani pallolla, rullalla sekä dynaamisilla liikkuvuusharjoitteilla ja joogalla, lisäsin reippaasti rasvaa ruokavaliooni, karsin epäsopivia ruoka-aineita ruokavaliostani. Tajusin myös syvien lihasten merkityksen selän kunnossa pitoon.

Lisäksi stressillä, emootioilla ja patoutuneilla tunteilla on suuri vaikutus kiputiloihimme joten meditaatio ja parasympaattista hermostoa aktivoivat rentoutusharjoitukset sekä esimerkiksi jooga on ollut hyväksi sekä kipeän selän, että muiden särkyjen hoidossa. Olen viime vuosien aikana juossut marathonin, ratsastanut ja pari puolitriathlon-kisaakin tuli Joroisilla vedettyä ilman selkäkipua  kuntosali ja kehonpainotreenejä unohtamatta.

Viime aikoina lukuisat painonhallinta-asiakkaani ovat hyötyneet heille laatimistani ruokaohjelmista ja liikkuvuusharjoitteista saaden myös huimasti energiaa päiviin. 

Olen laatinut 9 askeleen ilmaisen oppaan painonhallintaan, jonka voit ladata alla olevasta linkistä.

Lataa ilmainen painonhallintaopas tästä

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.